informatie

Hier vindt u uitgebreide informatie over:

Warmteverlies douchebeurt
Het principe
Soorten douchewarmtewisselaars
Verwacht rendement
Kosten en baten van douchewarmtewisselaars
EPC-normering


Warmteverlies douchebeurt

Een gemiddelde douchebeurt duurt ongeveer 10 minuten en hierbij wordt gemiddeld 49 liter verwarmd water gebruikt Het verwarmde water stroomt met een gemiddelde temperatuur van 35 °C naar de riolering. Hiermee gaat de warmte verloren die eerder door de CV-ketel of warmtepomp  aan het drinkwater is toegevoegd. De douche is hierdoor verantwoordelijk voor het grootste verlies van energie in huis. Deze warmte kan hergebruikt worden met een douchewarmtewisselaar.

Het principe

De douchewarmtewisselaar zorgt ervoor dat de restwarmte uit afvalwater direct wordt teruggewonnen. De teruggewonnen warmte  wordt overgedragen aan het nog koude drinkwater. Dit drinkwater wordt hierdoor voorverwarmd voordat de warmtapwaterbereider het drinkwater verder opwarmt naar de gewenste (60 °C) temperatuur. Daarnaast kan het voorverwarmde water ook worden aangesloten op het douchewatertappunt (de douchekraan). Beide aansluitingen zorgen voor een kosten besparing, de combinatie van de aansluitingen geeft de hoogste efficiëntie.

[animatie]

Om de restwarmte over te dragen aan het drinkwater is een gelijktijdige stroom nodig tussen afvalwater en drinkwater. Dit gebeurt via het tegenstroom principe, zodat de warmte zo goed mogelijk wordt overgedragen.

De producten van douchewarmtewisselaar.nl zijn ontwikkelt door Bries energietechniek in 2001. De verticale douchewarmtewisselaar is in de loop der jaren doorontwikkeld tot een hoogwaardig product dat volgens het KIWA (in vergelijking met andere types) het hoogste rendement haalt. Het gaat hier dan om de besparing ten opzichte van het normaal verbruik tijdens een douchebeurt. Het KIWA heeft onderzocht wat het rendement is aan de hand van NEN7120+C2. Hieruit blijkt dat het rendement van de douchewarmtewisselaar (in proefopstelling) 63,7% is. De warmtapwaterbereider hoeft dus 63,7% minder warmtapwater te produceren ten opzichte van de situatie zonder douchewarmtewisselaar.

Soorten douchewarmtewisselaars

In het algemeen geeft de verticale douchewarmtewisselaar (douche-wtw pijp) de hoogste efficiëntie. Echter zijn er situaties waarin het aansluiten van een verticale douchewarmtewisselaar niet mogelijk is. Het douchen op de begaande grond is een voorbeeld, ook bij ruimtegebrek kan een verticale douchewarmtewisselaar niet geïnstalleerd worden. Hiervoor zijn twee alternatieve warmtewisselaars ontworpen welke nog steeds voldoende rendement halen om flink te besparen. Hier later meer over. Er zijn drie soorten douchewarmtewisselaars ontworpen door Bries energietechniek.

Douchepijp
De verticale douchewarmtewisselaar is in de loop der jaren doorontwikkeld tot een hoogwaardig product dat volgens het KIWA (in vergelijking met andere types) het hoogste rendement haalt. De douche-pijp warmtewisselaar is te vinden in onze webshop.

Douchebak
De douche-bak warmteterugwinning is bedoeld voor de installatie waarbij de douche op de begane vloer is of omdat er geen ruimte onder de douche is voor een verticale douchewarmtewisselaar. De spiraal in de douchebak-warmtewisselaar is in principe de koudwater leiding die wordt voorverwarmd. Hierna kan het voorverwarmde drinkwater aangesloten zijn op zowel de mengkraan als de warmtapwaterbereider. Meer info over de douchebak is te vinden in onze webshop.

Douchegoot
De douche-goot heeft dezelfde werking als de douchebak, deze is alleen uitgevoerd in een douche-goot versie. De douche-goot warmtewisselaar is in verschillende types beschikbaar. Ook deze is terug te vinden in onze webshop.

Verwacht rendement

Het rendement van alle douchewarmtewisselaars zijn bepaald door middel van de NEN 7120+C2. Hierin staan de uitgangspunten waarmee de douchewarmtewisselaar getest wordt. Het KIWA heeft de efficiëntie bepaald van de douchewarmtewisselaars. Het gaat hier dan om de energie besparing ten opzichte van het normale energieverbruik tijdens een douchebeurt. Doordat het KIWA deze testen uitvoert is het mogelijk om de douchewarmtewisselaars te onderscheiden. Deze efficiëntie is slechts een indicatie van de douchewarmtewisselaars. Het KIWA geeft aan in de rapportages dat het resultaat tot 5% kan afwijken door afkoeling van het douchewater tussen de douchekop en de douchewarmtewisselaar.

Kosten en baten van douchewarmtewisselaars

De douchewarmtewisselaar bespaart tot 50 euro op de energiekosten. De besparing is voor één persoon op jaarbasis. De aanschafkosten voor de verticale douchewarmtewisselaar bedragen 475 euro. Dit zijn kosten voor alleen de douchewarmtewisselaar. Verder zijn er aansluitkosten op het systeem afhankelijk van de situatie. Als er vooraf rekening is gehouden met de douchewarmtewisselaar zijn de kosten niet meer dan 150 euro. Het gaat hierbij om de drinkwaterleiding naar de mengkraan en het warmwatertoestel. Daarnaast is het van belang dat het douchewater via een aparte riolering naar de douchewarmtewisselaar is gebracht.

De simpele rekensom luidt als volgt. De investeringskosten van het product met ongeveer 150 euro verbouwingskosten delen door 50 euro per persoon per jaar. Koopt u een douche-goot van 1095 euro dan doet u er met 4 personen gemiddeld 5,5 jaar over om de douchewarmtewisselaar terug te verdienen. Voor uw eigen terugverdientijd kunt u het contact formulier invullen. We zullen dan een kostenraming geven van de terugverdientijd.

De douchewarmtewisselaar bespaart in de kosten doordat het energieverbruik afneemt. Een direct gevolg van een lager energieverbruik is dat er minder (fossiele) brandstof nodig is. In totaal kan er per douchewarmtewisselaar gemiddeld 180kg CO2 worden bespaard.

Het plaatsen van een douchewarmtewisselaar in bestaande bouw is een lastige opgave. Ten eerste moet er voldoende ruimte zijn, op een geringe afstand van de douche. Daarnaast moet de douchewarmtewisselaar aangesloten worden. Ook dit vergt enige voorbereiding. Echter tijdens een verbouwing van de badkamer is het plaatsen van een douchewarmtewisselaar zeker mogelijk. Het is op dat moment juist voordeliger omdat ze leidingen bereikbaar zijn tijdens de verbouwing. Installeert u tijdens het verbouwen van de douche geen douchewarmtewisselaar bent u eigenlijk een dief van u eigen portemonnee.

EPC-normering

De douchewarmtewisselaar heeft nu een EPC-aftrek van 0,07. Deze aftrek is in goed verband met wat de douchewarmtewisselaar daadwerkelijk bespaard. De EPC-norm is vooral een stimuleringsmiddel om energiebesparing in woning te realiseren. De douchewarmtewisselaar wordt nu vaak ingezet om de totale EPC-norm te behalen. Dit komt vooral omdat de douchewarmtewisselaar de goedkoopste EPC-besparing oplevert. Daarnaast is deze binnen een relatief korte tijd terug verdiend.

Thuiswinkel waarborg

Douchewarmtewisselaar is in het bezit van een thuiswinkel waarborg. Kwaliteit en vertrouwen zijn bij ons van groot belang. om dit daadkracht bij te zetten zijn we lid van thuiswinkel waarborg. Onze site voldoet aan de hoogste eisen voor een betrouwbare webwinkel. Hier zijn we natuurlijk ontzettend trots op!


Mocht u nog vragen hebben neem gerust een kijken bij de veel gestelde vragen
Heeft u suggesties voor de "informatie pagina" kunt u deze sturen naar info@douchewarmtewisselaar.nl

Copyright © 2016 Douchewarmtewisselaar.nl